Vuoden alussa pidin jälleen yhdet tupperikutsut ja tarjoilua tuli tehtyä... tällä kertaa tosin varsin nopealla aikataululla ja siksi päädyin useassa kohdassa käyttämään kaupan valmiita taikinoita... Tässäpä ensimäisenä oma jokaisten juhlien pelastajani, maailman helpoin resepti joka aina yllättää maukkaudellaan ja helppoudellaan. Eivätpä vielä koskaan ole syömättä jääneet...

 

 

1pkt Myllyn paras ruistaikinaa

1pkt kotasavun kylmäsavupororouhetta

1pkt koskenlaskijaa, voimakas

 

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse sitten taikina suureksi levyksi, paksuutta saa olla n 3mm. Leikkaa taikina haluamasi kokoisiksi piiraiksi, joko käyttäen pirakkamuottia (itselläni nyt käytössä valmis muotti josta tulee lopulta puoliympyrän muotoisia piiraita) tai sitten ympyröitä esim. pientä kulhoa apuna käyttäen. Valmista sitten täyte: laita koskenlaskija palasina kulhoon ja lämmitä mikrossi hetkinen, niin että juusto hieman pehmiää muttei sula. Kaada tämän jälkeen joukkoon savupororouhe ja sekoita ainekset sekaisin. Mitään mausteita ei tarvita, kuulostaa oudolta, mutta kannattaa kokeilla. Nostele tämän jälkeen täytettä piiraille ja taita pohja aina joko kahtia (jolloin saat kuvan kaltaisia puoliympyröitä) tai nosta toinen pohja täytetyn piiraan päälle (yllättäen tällöin piirasita tulee pyöreitä...). Painele reunat tiiviiksi ja käännä sitten reunat vielä koko piirakan alle. Pistele piirakoihin haarukalla reikiä jotta höyry pääsee paistumisen aikana ulos (itselläni jäivät tällä kertaa liian pieniksi ja piirakat hajosivat lähes jokainen... so typical). Halutessasi voit piirakat vielä voidella kananmunalla ja ripotella päälle vaikkapa seesamin siemeniä. Paista sitten uunissa 225 astessa, 15-20 minuuttia.

Toinen taikinavaihtoehto on Sunnuntain ruis-perunataikina. Siitä tekemällä piiraista tulee hieman pehmeäkuorisempia.