Näin sairaslomalla ollessa päätin torstaina kokeilla ekaa kertaa ikinä piaperitaikinan tekemistä itse. Taikina sai sitten terassilla rauhassa suojattuna odottaa leipomista useamman päivän ajan, mutta kahdessa osassa piparit lopulta sain leivottua ja paistettua. Enää koristelut ja osan kohdalla kokoamiset ovat jäljellä... Taikinasta tuli hyvää vaikka itse sanonkin! Alkuperäinen resepti löytyy Pienestä Piparkakkutalokirjasta...

 

 

300g margariinia

3dl tummaa siirappia

6dl kristallisokeria

3rkl kanelia

4tl neilikkaa

6tl inkivääriä

4tl kardemummaa

6 kananmunaa

4tl soodaa

4dl täysjyvävehnäjauhoja

8dl ruisjauhoja

n.15dl vehnäjauhoja

 

Mittaa kattilaan margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoita, kunne sokeri liukenee. Jäähdytä rauhassa haaleaksi.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää ne jäähtyneeseen, haaleaan siirappiseokseen. Sekoita tämän jälkeen sooda osaan auhoista ja lisää jauhot taikinaan. Lisää jauhojen loppuosa taikinaan hyvin sekoittaen.

Tasoita taikinan pinta ja peitä se kelmulla. Anna taikinan olla jääkaappilämmössä (tai näin talvella ulkonakin) seuraavaan päivän niin taikina kiinteytyy ja maku paranee. Leivo haluamaksisi pipareiksi.

Meillä taikinasta muotoutui hieman erilaisia joulupipareita (kissoja, elefantteja, hevosia, possuja, ankkoja, lintuja, kirahveja, oravia, pupuja, pöllöjä...) pojan päästessä valitsemaan muotit. Sen lisäksi paistettuna on iso keko palasia tämän vuoden piparkakkutaloon... kuka arvaa mitä tuosta tulee muotoutumaan?