Sitten taas makean kimppuun. Itse olen ison osan elämääni asunut Satakunnassa, ja tyrniin olen tykästynyt jo varsin pienestä. Sitä tuleekin sitten sekä puristettua että noukkittua vanhempieni saaristomökiltä sekä ihan tästä omasta pihastakin. Aika usein tulee tuota hapanta mutta ah niin terveellistä marjaa leivonnassa käytettyä. Tämä ohje on yhdistelya Satakunnan Marttojen julkaisemasta tyrnikeittokirjasta sekä Leivontafoorumin toukokuun 2011 haastetehtävän kakusta, tekijänä Vispilä.

 

 

taikina:

200g laktoositonta voita

2½dl raakaruokosokeria

2½dl perunajouhoja

2tl leivinjauhetta

3 munaa

3/4dl tyrnimehua


Vaahdota voi ja sokeri. Yhditä kuivat ainet keskenään ja lisää ne voi-sokeri-vaahtoon. Sekoita kananmunat joukkoon yksitellen ja lisää lopuksi vielä mukaan laimentamaton tyrnimehu. Sekoita ja kaada kakkuvuokaan, paista uunissa 150 astetta, 50 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa.

 

Kuorrute:

200g laktooritonta tuorejuustoa

4dl tomusokeria

4rkl tyrnimehua

 

sekoita ainekset keskenään ja laita kuorrute jääkaappiin vetäytymään. Itse erehdyin kaatamaan tämän suoraan huoneenlämpöisenä kakun päälle, onneksi kakku majaili tuossa kohtaa reilut reunat omistavat lautasen päällä. Kuorrute on siis todella juoksevaa suoraan teon jälkeen kaadettuna ja käsittely on huomattavasti helpompaa kunnolla hyytyneenä.

Ja ei, kakku ei ole raka keskeltä... tyrni vain hieman kiisselöityy taikinassa perunajauhon kanssa. Lopputulos on ihanan pehmeä ja kostea.