Pidän jälleen tänään töissä meidän viikotaiset koulutuksen, aiheena Terveisiä Tartosta. Olin siis alukukuusta itse koulutusreissulla Tartossa ha nyt on tarkoituksena sieltä juttuja kertoilla. Perinteisesti ulkomailla käyneet on tuoneet paikallisia nameja mukanansa, mutta itseltäni nämä jäivät. Se mikä kuitenkin yhtenä asiana reissusta jäi mieleen oli Viron jälkkäreiden suuruus: jokaisella aterialla tuntui olevan jälkiruokana jokin valtaisan kokoinen leivos pehmeällä pohjalla ja hyydytetylä täyteellä. Ei siis muuta kuin leipomaan.

Pohja:

4 munaa

1½dl tomusokeria

1½dl perunajouhoja

 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja nostele sitten joukkoon perunajauho. Kaada paistovuokaan ja paista uunissa keskitasolla 225 astetta, 6 minuuttia. Nosta jäähtymään.

 

Täytteet:

2½dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

350g valkosuklaata

1prk vaniljarahkaa

1prk tiramisurahkaa

1dl espressoa

1prk mustikkarahkaa

200g pakastemustikoita

8tl liivatejauhetta

tilkka vettä

 

Vaahdota vaniljakastike vaahdoksi ja jaa vaahto kolmeen osaan. Sulata suklaa mikrossa ja sekoita se vaniljavaahtoon yhtessä vaniljarahkan kanssa. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle ja laita kakku kylmään odottamaan.

Lisää tirapisurahka toiseen vaahto-osioon. Sekoita 5tl liivatejauhetta espresson joukkoon ja kada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Lisäsin vielä hiukan mustaa pastaväriä tummemman värin aikaasaamiseksi. Anna täytteen jäähtyä hetki ennen kaatamista edellisen täytekerooksen päälle. Laita sitten jälleen kakku kyllmään odottamaan.

Lisää viimeiseen vaahto-osaan mustikkarahka sekä jäiset mustikat. Liota 3tl liivatejauhetta tilkkaa kiehuvaa vettä ja saada täyteen joukkoon. Jälleen lisäsin hiukan pastaväriä, tällä kertaa sinistä. Levitä viimeiseksi kerrokseksi. Anna kakun seistä kylmässä yön yli.

Kakun perimmäinen idea lähti tosiaan tuosta matkanikohteesta, eli halusin saada kakkuun jotain Virosta... Nyt se sinne muodostui, eli sivulta katsoen täytekerrokset muodostavat Viron lipun...