Tänään sain pyynnön tehdä iltasella muurinpohjalettuja. Enpä ole niitä taas hetkeen paistanut, mutta aikanaan olen monta monituista päivää istunut partiolippukuntani markinapaikalla muurikkalättyjä paistamassa. Hyvin onnistui edelleen.

 

 

2 kananmunaa

1 l maitoa

2dl ohrajauhoja

6dl vehnäjauhoja (tänään tosin tein sekoituksella 4dl vehnäjauhoja ja 2dl kaurahiutaleita)

2tl vanilliinisokeria

1dl sokeria

ripaus suolaa

1dl juoksenaa margariinia

voita tai mergariinia paistamiseen

 

Parhaiten muurikkalettujen piastaminen onnistu ehdottomasti kaasuliekillä, nuotiolla liekki on liian vaihteleva. Lisäksi tarvitaan kunnolla rasvattu valurautainen muurikkapannu sekä pitkä lasta. Terveystavaraa näilläkeinoin paistetut letut eivät ole, sillä pannu vaati toimiakseen riittävästi rasvaa pintaansa. Toki tämän taikinan voi paistaa ihan keittiössä tavallisellakin pannulla, mutta mausta jää tuoloin puuttumaan jotain (muutakin kuin tuota rasvaa). Muurikkaa käyttäessä taikina kannattaa kaataa pannulle isossa kaaressa jolloin taikina sitten valuu pannun keskelle. Ja letuissahan kuuluu olla kokoa. Litran taikinasta tuli tänään 7 lettua.