Aamulla sain huomata ettei talosta löytynyt lainkaan leipää. Miksi siis suotta kauppaan lähtisi kun itsekin mokomat voi tehdä. Kun vielä viime viikolla löysin kirpparilta vanhan Kotileipurin Leipäkirjan, niin nythän tarjoutui kerrassaan mainio tilaisuus päästä testaamaan kirjan hyvältä vaikuttavia reseptejä. Mikä rakasta, leipurin pikkuapulainenkin ehti parahiksi äitiä auttelemaan.

 

 

7½dl vettä

2dl vehnälesitä

2dl kauraleseitä

2dl ruisleseitä

2pss kuivahiivaa

½rkl suolaa

1rkl hunajaa

½dl leipämallasta

½dl öljyä

6dl grahamjauhoja

6dl vehnäjauhoja

 

anna leseiden turvta lämpimässä vedessä n 15min. Sekoitajoukkoon hiiva, hunaja, suola, mallas sekä öljy. Vatkaa joukkoon grahanjauhot ja sekoita kunnolla. Alusta taikina käsin tai yleiskoneella vehnäjauhoja lisäten kunnes hyvä sitko on muodostunut (koneella n 10min, käsin kunnes taikina alkaa irrota käsistä). kohota liinan alla lämpimässä, massa saa kasvaa noin puolet alkuperäisestä.

Jaa kohonnut taikina kahtia ja vaivaa kumpikin taikina erikseen huolellisesti. Venytä ja painele kunnolla ja muotoile taikinapalat lopulta vuokaan sopiviksi.

Painele taikina reilusti vuoan pohjalle ja anne kohota hetki. Tee sitten koristeviillot leivän pintaan, voitele pinta vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Anna kohota vielä ainakin 30min ennen paistamista.

Paista uunissa keskitasolla 200 astetta ja n 40min. Leivät ovat kypsiä kun ne irtoavat vuoasta ilman ongelmia ja pohjaa koputtaessa kuulva ääni on kumea. Irrota leivät vuoistaja anna jäähtyä liinan alla.