Mies tilasi joku ilta omppupiirakkaa ja päätin kokeilla kannellista versiota. Ohjeen runko jälleen The hummingbird bakeryn kirjasta.

 

 

pohja:

2dl ruisjauhoja

2dl vehnäjauhoja

½tl suolaa

100g voita

2rkl vettä

 

Nypi jahot, suola ja voi kulhossa sekaisin kunnes seos on tasiasta murua. Lisää sitten joukkoon vesi ja vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan levätä hetki viileässä. Jaa taikina tämän jälkeen kahtia ja kaulitse ensin toisesta osasta levy jauhotetulla alustalla. Nosta levy piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset reunat pois terävällä veitsellä. Kaulitse tämän jälkeen loppu taikina jauhotetulla alustalla levyksi ja jätä odottamaan.

 

Täyte:

5 hapahkoa omenaa

1dl sokeria

2rkl kanelia

 

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi omenat n 1cm halkaisijaltaan oleviksi palasiksi. Halutessasi voit karamellisoida/keittää omenat jo valmiiksi. (Tämä tapahtuu sulattamalla kattilassa 150g voita ja lisäämällä kaneli sinne. Voi sulettua lisää joukkoo omenat ja sekoita, niin että ne ovat kauttaaltaan voissa. Lisää lopuksi sokeri ja sekoita. Keitä sen verran että omenat hieman pehmenevät ja levitä sitten tarjottimelle jäähtymään.) Itse kuitenkin laitan omenat piirakkaan aina sellaisenaan sillä mielestäni koostumus on parempi hieman rapsakkana. Niinpä siis laitan omenat kippoon, päälle sokeri ja kaneli ja sekoitan kunnes kaikki omenat ovat saaneet kuorrutteen pintaansa.

Kaada tämän jälkeen omenat piirakkapohjan päälle. Nosta valmiiksi kaulittu kansi paikoilleen ja nipistä reunat yhteen. Leikkaa ylimääräinen taikina jälleen reunoilta pois. Tee piirakan kanteen viillot jotta höyry pääsee piirakan paistuessa ulos. Muotoile taikinan jäännöspaloista lehtiä ja koristele piirakka niillä. Mikäli haluat pinnasta ruskeamman, voitele kansi munalla. Paista uunissa 175 astetta, 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile joko kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.