Tässä vielä viimeinen joulun ajan päivitys.

Jouluun kuuluvat aina ehdottomasti luumuhillolla täytetyt tähtitortut ja niitä tehtiin useampaan otteeseen myös tänä jouluna. Aikanaan itseä rupesi harmittamaan kun perinteisen mallisien torttujen kulmat tuppasivat aina palamaan ja niinpä lähdin useampi vuosi sitten etsimään uusia torttumalleja. Nykyään koetan opetella vähintään yhden uuden taittelumallin joka joulu.

 

 

 

Tämän vuoden uudet mallit ovat tuossa ylhäällä, eli enkeli sekä lahjapaketti.

Malleja on tullut kokeiltua jos jonkinlaisia, mutt tuppaan aina nämäkin unohtamaan..... niinpä päätin nyt koettaa tehdä jonkinlaiset kirjalliset ja kuvalliset ohjeet, josko muistuisivat ensivuonnakin sitten mieleen:

1. Perinteinen tähtitorttu: leikkaa viillot kulmiin, laita hilloa tummennetulle alueelle ja käännä sitten kulmat keskelle. Mikäli haluat hilan tortun sisälle, on helpottava niksi pursottaa hillo renkaaksi keon sijaan. Toinen vaihtoehto on laittaa hillo vasta taitettujen kulmien päälle.

2. Hakaristi (mainittakoon että mallin mukaan tehtäessä hakaristi ei ole se natsi-saksaan yhdistettävä vaan sakarat kiertävät toiseen suuntaan): Leikkaa kuvan mukaiset viillot, hilota ja käännä punaisten pisteiden merkkaamat kohdat keskelle. Pidä sakarat joko liikkumattomina, tai anna kääntyä ympäri. Ympäri kääntyessä sakarat jäävät osoittamaan suoraan keskustasta poispäin ja muodostuu + -merkki

3. Ruusuke: leikkaa kulmiin L-viillot, täytä ja taittele. Nämä ovat omia suosikkejani, sillä eivät pala reunoilta koskaan.

4. Neliö: Leikkaukset kuten hakaristissä, mutta taita keskelle tällä kertaa sakarat. Näin muodostuu lähes säännölinen neliö, jälleen palaminen hyvin harvinaista

5. Viineri: Tällä mallilla on helppo tehdä vähän korkeampi reunainen viinerikin. Eli vastakkaisiin kulmiin pitkät L-viillot, sen jälkeen pujotetaan toinen reuna toisen alt ja painetaan vastakkaiseen kulmaan. Tämän jälkeen täyte keskelle.

6. Enkeli: Viillot kuten perinteisessä tortussa, mutta tällä kertaa ei käännykään joka toinen sakara. Taita siis ensin ylhäältä sisemmät sakarat keskelle (muodostavat pään) ja sitten alhaalta ulommat sakarat (muodostavat siivet). Hillon laitan itse näissä tuohon hieman yläaitaa jolloin se jää pääosion sisälle.

7. Lahjapaketti: Tässä tarvitaan hieman enemmän taikinaa. Itse tein näitä vamistaikinasta ja isosta paketista jätin yhden laatan sivuun ja leikkasin sen sitten lyhyiksi soiroiksi. Jokaiseen pakettiin menee kaksi soiroa. Eli ensin laitetaan hillo keskelle, sitten nostetaan kaikki kulmat ylös, puristetaan kiinni toisiinsa (ei siis pohjaan), taputetaan hieman litteämmäksi ja sen jälkeen suljetaan paketti kahdella ristikkäisellä soirolla. Kannattaa hiukan painaa taikinasoiroja kiinni paketin pohjaan niin pysyvät paikoillaan.

8. Nyytti: Täytä, kohota sitten kulmat ylös yhteen, paina toisiinsa kiinni ja kierrä koko kulmapekattia aavistuksen verran. Näin pysyvät hieman paremmin yhdessä. Sauman ei tarvitse olla kokonaan tiivis. Yleensä nämä uunissa jonkun verran aukeavat, mutta kauniita ovat silloinkin.

 

Mikäli jollakulla löytyy enemmän malleja, niin otan niitä ilo mielellä vastaan..... Samaten jos ohjeista löytyy epäselvyyttä, niin koetan selventää...