Isänpäiväksi piti tietysti miehelle jotain herkkua tehdä. Kriteerit vain olivat hieman haastavat: mies ei hirveästi pidä kovin makeista kakuista ja tuo 2-vuotias apualinenkin piti saada mukaan tekemään. Jotain varsin yksinkertaista siis piti tehdä. Päädyin sitruunapiirakkaan jonka ohjetta sovelsin Michel Rouxin Piirakkakirjasta...

 

 

Makea murotaikina:

2dl vehnäjauhoja

1dl kaurahiutaleita

50g margariinia

1dl tomusokeria

1 kananmuna

ripaus suolaa

 

Mittaa jauhot ja hiutaleet astiaan ja kaada margariini, sokeri sekä suola niiden keskelle. Nypi vähitellen kaikki jauhot margariinin kanssa sekaisin kunnes seos on murumaista. Sekoita tämän jälkeen muna jauhoseokseen niin, että taikina alkaa pysyä koossa. Muotoile tiiviiksi palloksi ja laita jääkaappiin vetäytymään n 1h ajaksi. Painele tämän jälkeen pohja vuoan pohjalle ohueksi matoksi ja paista uunissa 180 astetta 20 minuuttia.

 

Täyte:

3 sitruunaa

4 kananmunaa

2dl kristallisokeria

2dl vispikermaa

 

Pese sitruunat ja raasta niiden kuori. Purista hedelmistä mehu ja siivilöi se kulhoon kuoriraasteen päälle. Sekoita kananmunat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon sitruunamehu ja -raaste koko ajan sekoittaen. Vaahdota kerma ja kääntele se varovasti munaseoksen joukkoon. Kaada täyte jäähtynen pohjan päälle ja paista uunissa 175 astetta, n 40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua, parhaimmillaan piirakka on vasta seuraavana päivänä.

Itselläni piirakkavuoka oli sen verran matala, että kokotäytettä en saanut vuokaan mahtumaan. Isommalla vuoalla olisi voinut tehdä helposti paksummankin piirakan. Samaten tuli vatkattua tuon yhdistämisen jälkeen täytettä hieman liikaa, lopputuloksena kohokastyyppinen lässähdys uunissa... Mutta hyvää oli noinkin... mikäli kovin happamasta ei pidä, niin kannattaa joko vähentää sitruunan määrää tai sitten lisätä enemmän sokeria...

 

Pikkuherra teki ihan ikioman piirakkansa ja hieno tuli siitäkin!