Jo tämän blokin aloitustekstissä mainitsin yhden ihan lemppariresepteistäni: Gordon Ramsayn Isoäidin omenapiirakan. Nyt pikkuherran viikon kestänyt herkkukielto päättyi (meillä oltiin viime sunnuntaina hieman tuhmia) ja samaisen herran innokkaalla avustuksella leivottiin samis-essut päällä "oppupiiakkaa!"...

Tosin, kuten aina ennenkin, resepti on muokkautunut käsissäni hieman omanlaiseksi, mutta laitettakoon tähän sulkuihin myös alkuperäisen reseptin aineet niiltä osin kun niitä olen muokannut

 

 

Pohja:

150g margariinia (voita)

1dl muscovadosokeria (hienosokeria)

4 munankeltuaista

2dl täysjyvävehnäjauhoja

2dl kaurahiutaleita (alkuperäisreseptissä vain 4½dl vehnäjauhoja)

ripaus suolaa

 

vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munan keltuaiset mukaa ja sitten jauhot ja suola kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet. (Alkuperäinen taikina laitetaan tässä kohtaa tiiviinä pallona tuorekelmussa jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, mutta itse hyppään aina tämän kohdan yli.)

Kaulitse tai painele taikina vuoan pohjalle ja esipaista uunissa keskitasolla 180 astetta, 20 minuuttia.

 

Täyte:

4 kirpeähköä omenaa

2rkl hedelmäsokeria (hienosokeria)

2rkl kanelia (tämä puuttuu alkuperäisestä ohjeesta kokonaan)

 

Kuori omenat, poista siemenkodat ja paloittele n 1cm paloiksi. Laita palaset astiaan ja sekoita joukkoon sokeri sekä kaneli. (Alkuperäisessä ohjeessa tämä tehdään kattilassa ja omppuja keitetään n 10 minuutin ajan eli kunnes omenat ovat pehmeitä mutta vielä kasassa pysyviä. Itse kuitenkin haluan että omenat ovat piirakassa rapeita ja siksi laitan ne täytteeksi sellaisenaan).

 

Marenkikuorrute:

4 munanvalkuaista (oikeasti 2, mutta en koskaan halua heittää noita 2 jäljelle jäävää pois.... siis sekaan vain)

4rkl hedelmäsokeria (hienosokeria)

2tl vaniljasokeria (muutama tippa vaniljauutetta)

 

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokerit vasta aivan lopussa vähän kerrallaan. Mikäli tuntuu ettei vaahto ala kovettua, voi mukaan laittaa ripauksen suolaa. Etenkin kovin kostealla kelillä tämä kikka tuntuu olevan tarpeen.

Kaada omenatäyte piirakkapohjalle ja peitä marengilla. Paista 10 minuuttia 200 astetta, eli kunnes marenki on kullanruskeaa. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile lämpöisenä.