Mies päätti tänään lämmittää takkaa ja neljän pesällisen jälkeen päädyin sitten yrittämään lämpimien voileipien tekoa takan yläosan leivinuunissa. Hämmästys oli suuri kun ne ensimmäistä kertaa ikinä tuossa uunissa onnistuivat ja oikeasti paistuivat! Aina aikaisemmin ei lämpö ole riittänyt mihinkään varsinaiseen paistamiseen ja siksi leivinuunin käytön opettelu on jäänyt. Vaan nytpä muuttuu sekin. Lämpömittaria uunissa ei ole (joskus tuli jätettyä irallinen mittari lämmityksen ajaksi vahingossa uuniin sisälle ja sen jälkeen ei uutta mittaria ole tullut hankittua), joten lämmön ja ajat joutuu nyt alussa arvioimaan ihan puhtaasti tuntumalla ja katselemalla. Mutta päätin sitten iltamyöhällä testata uunia vielä omenapiirakan valmistuksessa. Pakko sanoa että tuli aivan mielettömän hyvää...

 

 

Pohja:

150g margariinia

2dl vehnäjauhoja

2dl kauraleseitä

½dl sokeria

 

sekoita jauhot, leseet ja sokeri huoneenlämpöiseen margariiniin ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

 

Täyte:

6 keskikokoista hapahkoa omenaa

1prk maitorahkaa

2tl vaniljasokeria

3rkl sokeria

2rkl kanelia

½dl kauraleseitä

 

Poista omenista kara ja siemenkota. Siivuta omenat kuorineen ohuiksi lohkoiksi ja asettele pohjan päälle tiiviinä renkaina. Sekoita mausteet ja leseet rahkan joukkoon ja levitä seos omenien päälle. Painele reunoilta ylimääräinen taikina takaisin matalemmalksi, eli reunasta tulee tällöin hieman paksumpi. Tämä sain leivinuunissa olla nyt 35minuutin ajan, arvioisin, että tavallisessa uunissa asteita olisin laittanut ehkä 175 ja siinä paistoaika olisi ollut 30 min luokkaa. Reunasta muodostui leivinuunissa ihanan rapea. Tarjoile vanilja- tai kermavaahdon kera lämpimänä.