Tänään jatkuu kesäloman jälkeen taas Käpy:n tukiryhmäkokoontumiset. Juuri sopivasti, sillä oman esikoiseni syntymäpäivä on ensi maanantaina. Tuo päivä vain sattu olemaan ikävä kyllä myös hänen kuolinpäivänsä. Päätin nyt siis kuitenkin hieman päivää juhlistaa näin etukäteen, eli leivoin piirakan tuonne illan ryhmätapaamiseen. Tällä kertaa uuniin päätyi the hummingbird bakeryn kirjasta löytynyt limettipiirakka. Omaan reseptin myös uunittomaan versioon tästä piirakasta, mutta tänään pääitn tehdä tällä uunia vaativalla ohjeella.

 

 

Pohja:

325g capuccino-täytekeksejä

100g leivonta margariinia

 

Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Pilko keksit ja hienonna hienoksi (itse käytin tähän Tupperin pikakokkia). Kaada voisula keksijauheen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Painele seos kämmenen tai lusikan avulla tiiviisti piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa uunissa 30 minuuttia tai kunnes se on ruskea ja kiinteä. Jätä jäähtymään ja käännä uuni 150-asteeseen.

 

Täyte:

5 munankeltuaista

1tlk kondensoitua maitoa

5 limetin raastetta kuori sekä vastapuristettu mehu

 

Laita keltuaiset, maitotiiviste sekä limetin kuori ja mehu kulhoon ja sekoita vispilällä kunnes ainekset ovat tasaisesti sekoittuneet. Seos sakenee itsestään. Kaada seos hyvin jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 20-30 minuuttia. Täytteen tulee olla kiinteä, mutta keskeltä hieman pehmeää (ei tutisevaa!). Anna piirakan jäähtyä.

 

Marenki:

5 munanvalkuaista

hypysellinen suolaa

1dl hedelmäsokeria

 

Vatkaa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten joukkoon sokeri noin ruokalusikallinen kerrallaan. Annostele marenki piirakan päälle niin että täyte peittyy kokonaan. Muotoile haluamallasi tavalla (tavallisestihan marengista halutaan huippuja joihin väri tarttuu kovemmin, mutta itse halusin nyt tasaisen lopputuloksen) ja paista uunissa noin 20 minuuttia, eli kunnes marenki on kullantuskeaa ja pinnasta rapeaa. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ja laita se sen jälkeen jääkaappiin vähintöön tunniksi, mieluusti yöksi.

 

edit. mainittakoon vielä, että kerrankin onnistuin tekemään kakun jota miehenikin kehui hyväksi. Hän kun ei pahemmin makeiden kakkujen perään ole ja tässä tuo limen määrä tekee kakusta kyllä mukavan kirpeän...